Regelmatig ontmoet ik ambitieuze mensen in leidinggevende posities. Mensen die met visie en originele ideeën om organisaties, die in een keurslijf geraakt zijn, weer in de juiste richting te helpen. En te vaak hoor ik ze zeggen: ‘Ik wil graag verandering brengen, maar de organisatie lijkt wel een olietanker en is niet van koers te brengen’. Wat ze eigenlijk zeggen is: ‘Ik wil graag verandering brengen, maar het lukt me niet om draagvlak te creëren.
Als er iemand is die door schade en schande geleerd heeft dat het ‘corporate spelletje’ – het schijnbaar moeiteloos laveren door een politiek mijnenveld – niet zijn sterkste kant is, dan ben ik het. Dat neemt niet weg dat ik veel van mijn eigen fouten, en die van anderen, geleerd heb. Hier volgt een aantal praktische tips om je mensen (die vormen immer de organisatie) wél mee te krijgen:
#1: Begin klein
Veel mensen, vooral ambitieuze mensen, vallen in de valkuil om teveel tegelijk te willen. Ze maken plannen te uitgebreid waardoor het verschil tussen de huidige manier van werken en de nieuwe te groot is. En aangezien mensen van nature niet van verandering houden, zullen ze bij het zien van een heel uitgebreid nieuw plan geneigd zijn direct de hakken in het zand te zetten. Begin dus klein en sluit eventueel aan bij bestaande initiatieven. Maar maak het niet groot en vestig er niet teveel aandacht op.
#2: Betrek enthousiastelingen
Het kost weinig moeite om collega’s in te delen in twee categorieën: zij die leven met het motto ‘laten we het morgen samen beter doen’ en zij die krampachtig vasthouden aan routines. Als je wilt veranderen, betrek dan een aantal collega’s uit de eerste categorie bij je plannen. Ga samen volgens het nieuwe plan werken… en wacht af. Andere collega’s zal opvallen dat er van de routines afgeweken wordt maar zien als het goed is ook meteen het positieve effect. En als ze het niet meteen zien, gun ze even de tijd. Voor je het weet is iedereen om.
#3: Geef collega’s een stem
De derde manier om draagvlak te creëren voor nieuwe ideeën is door collega’s in een vroeg stadium te betrekken. Stel, je wilt een nieuw product toevoegen aan het portfolio van de organisatie. Laat medewerkers dan via een medewerkersonderzoek de huidige producten evalueren, ideeën, suggesties en ervaringen delen, en laten meedenken over mogelijke aanvullingen op het portfolio. Gebruik die input om je eigen plan mee aan te vullen. Zo hebben medewerkers echt een stem gehad in de ontwikkeling. Laat je niet verleiden om ze via een onderzoek twee uitgewerkte plannen te beoordelen. Dan krijg je te maken met het ‘Not invented here’ syndroom en ben je terug bij af.
Een laatste les die ik in dit kader graag deel is de volgende. In het verleden, wanneer het mij niet lukte om anderen van mijn plan te overtuigen, dan bestond de wereld alleen nog maar uit losers. Degene die ik onsuccesvol probeerde te overtuigen was een loser, want die begreep er niks van. En ik was de grootste loser, want mijn plan was natuurlijk wel geniaal, maar ik kreeg het niet over de bühne. Frustratie alom. Zonde van je tijd, dus maak die fout niet.
Een geniaal idee is fijn, maar niet alles. Denk goed na hoe je draagvlak creëert en laat al die olietankers om hun as spinnen! Hulp nodig? Mijn uitgebreide ervaring op dit vlak staat tot jouw beschikking.
Lees verder:
Aanvullende artikelen met betrekking tot het ophalen van feedback van medewerkers