In veel gevallen ligt de basis van succesvolle leiders van organisaties in de kijkrichting. Deze is niet gericht op het verleden maar op de toekomst. Zij vragen niet ‘Wat was de omzet gisteren?’, maar vragen ‘Welke impact willen we morgen hebben?’. En in plaats van navelstaren, analyseren ze juist de wereld om zich heen en destilleren daar inspiratie uit. Hier volgen 4 handvatten om datzelfde voor jouw organisatie en bedrijfsvoering te doen.

1. Leer van een succesvolle concurrent hoe je je bedrijfsvoering kunt verbeteren

Concurrenten zijn niet voor niets concurrenten. Ze doen blijkbaar iets goed, anders zouden ze jouw organisatie niet af en toe in de weg zitten. Hoe onderscheiden ze zich? Welke waarde brengen ze onder de aandacht van hun prospects en klanten? Hoe onderscheidt jouw organisatie zich en is die kwaliteit terug te vinden in alle uitingen naar klanten?

2. Analyseer de succesfactoren in een andere sector

Door organisaties in een heel andere sector te bestuderen, en de belangrijke lessen aldaar toe te passen op onze eigen organisatie, komen we tot verrassende inzichten. Stel jezelf de vraag: ‘Wat kan een museum leren van McDonald’s?‘ of ‘Wat kan een gemeente leren van Booking.com?’ Pas dit op je eigen organisatie toe en je zult zien dat je zo een aantal ideeën hebt ter verbetering van je bedrijfsvoering.

3. Kijk door de ogen van een nieuwe medewerker

Eén van de redenen waarom nieuwe mensen in een organisatie waardevol zijn, is dat ze met een frisse blik naar de bedrijfsvoering kijken. Naarmate we langer ergens werken ontwikkelen we blinde vlekken en verdedigen we onze manier van werken met argumenten als ‘Zo hebben we het altijd al gedaan’. Probeer je daarom voor te stellen hoe een nieuwe werknemer tegen de processen aankijkt en geef voor ieder proces antwoord op de vraag ‘Waarom doen we dat zo?’. Beter nog, doe het samen met je team.

4. Vraag trouwe klanten om feedback op je bedrijfsvoering

Wie kennen je organisatie vaak beter dan jijzelf? Je klanten. Maak een selectie van trouwe klanten (of andere stakeholders) en vraag ze naar hun ervaringen met jouw organisatie. Vraag waar het goed gaat, maar zeker ook waar ruimte is voor verbetering. Je zult niet alleen leren hoe je op een makkelijke manier de puntjes op de i zet, door je kwetsbaar op te stellen geef je je klanten ook een heel duidelijk signaal dat hun loyaliteit vergroot, namelijk: ‘Vertel me wat ik kan doen om onze dienstverlening beter op jouw wensen aan te laten sluiten’.

Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Wij delen periodiek een overzicht van onze inzichten en hopen u zo te inspireren.

Behoefte aan een gratis adviesgesprek?

Bel ons op +31 6 11342193